Adres:
Start:
13-09-2021 09:00
Einde:
09-10-2021 09:00

Vlaamswoordenboek.be is al jaren hét referentiepunt voor iedereen die op zoek is naar informatie over een Vlaams woord, een Vlaamse uitdrukking of Vlaams taalgebruik. Met meer dan 34.000 ingangen en 175.000 bezoekers per maand uit België, Nederland én ver daarbuiten is de site niet meer weg te denken uit de lijst naslagwerken voor het Nederlands. 

Dertien jaar geleden bouwde de Vlaming Anthony Liekens de site vlaamswoordenboek.be toen hij in de bestaande woordenboeken een lacune bespeurde voor gangbaar Vlaams taalgebruik. Op dertien jaar tijd is de site uitgegroeid tot een rijke en heel diverse verzameling woorden, uitdrukkingen en woordcombinaties die één ding gemeenschappelijk hebben: ze zijn gangbaar in op zijn minst een belangrijk deel van Vlaanderen.

Die rijkdom en diversiteit hebben we te danken aan de gebruikers van vlaamswoordenboek.be: de duizenden mensen die al jaren vrijwillig bijdragen leveren, aanvullen en corrigeren. Net zoals bij de grote inspiratiebron: Wikipedia. Dat was ook van in het begin de bedoeling van oprichter Anthony Liekens: een verzameling aanleggen van Vlaams woordgebruik voor én van de taalgebruikers zelf: iedereen die dat wil, kan zich aanmelden, bijdragen online zetten en bestaande bijdragen aanvullen en corrigeren. 

Met deze verkiezing van het mooiste, leukste, bijzonderste woord uit vlaamswoordenboek.be willen we het werk van de gemeenschap achter de site in de kijker zetten. De longlist bevat een selectie van honderd van de meest gezochte en populairste ingangen, die laten zien wat voor interessants de site bevat, dankzij die gebruikersgemeenschap.

Bestudeer de lijst rustig, kies je drie favorieten en vertel ons waarom je precies voor die woorden kiest. Op het einde van de Week van het Nederlands maken we jullie top 10 bekend! Meer info op onze Facebookpagina.