Adres:
Zuiderpershuis, Waalse Kaai 14, 2000 Antwerpen
Start:
03-10-2020 14:00
Einde:
03-10-2020 17:00

Noteer alvast 3 oktober 2020 in je agenda, want de Week van het Nederlands pakt uit met een indrukwekkende lanceringsdag, en dit volledig COVID-proof! Een samenwerking met o.a. Passionate Bulkboek, Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, Expertisecentrum Literair Vertalen, Curieus vzw, VRT Radio 1, NPO Radio 1 en Drongo Talenfestival. 

In de namiddag presenteren de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, het Expertisecentrum Literair Vertalen, deBuren, CELA en Curieus vzw een talkshow rond literair vertalen. Het programma vindt parallel plaats in Rotterdam (Hotel New York),  Antwerpen (Zuiderpershuis) én online, op de Facebookpagina van de Week van het Nederlands. 

Onder leiding van gastheer Jasper Henderson gaan in Rotterdam auteur Tom Lanoye en vertaler Nederlands-Engels Michele Hutchison in gesprek. Ondertussen zal Carmien Michels in Antwerpen het gesprek aangaan met vertaler Nederlands-Roemeens, Cătălina Oșlobanu, onder leiding van gastvrouw Selma Franssen. We praten over de wereldwijde interesse in de Nederlandse taal en Nederlandstalige literatuur en over de rol van vertalers in het verspreiden van die literatuur. Ook geven de vertalers een kijkje in de keuken: hoe gingen ze te werk bij het vertalen van de romans en gedichten van de aanwezige auteurs? Hoe weten zij die over te brengen bij een nieuw publiek?

Daarna volgen twee sessies van Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd: Dean Bowen legt uit hoe taal werkt als sleutel tot sociale klassen. Anneleen Spiessens bewijst dat vertaling ons nieuws kleurt. 

Slechts een beperkt aantal mensen kunnen fysiek aanwezig zijn bij de masterclass en Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. Anderen kunnen deze online volgen.
Tickets en info via
deburen.eu.

(Credits foto’s:  Carmien Michels © Mathias Hannes, Cătălina Oșlobanu © Gaby Jongenelen Photography for CELA EU.)