Adres:
Beekstraat 172 - 1970 Wezembeek-Oppem
Start:
07-10-2021 19:30
Einde:
07-10-2021 22:00

Zijn gemeenschapscentrum de Kam en Davidsfonds Wezembeek-Oppem ineens zo bezorgd om het wel en wee van onze huisdieren? Nee hoor, iets helemaal anders. Ze willen je graag warm maken om tijdens de Week van het Nederlands een avondje te komen spelen met… het Nederlands. Loop nu niet direct weg omdat je denkt: ‘Oei, een dictee, dat is echt mijn ding niet.’ Of: ‘Ik twijfel altijd of ik nu ‘hun’ of ‘hen’ moet gebruiken, dus dat wordt te moeilijk.’ Wees gerust, wij gaan vooral SPELEN met taal.

Taalspelletjes zoals je ze weleens ziet op tv, of vindt op de puzzelpagina van de krant. Een zo lang mogelijke zin maken met opgegeven woorden, een paardensprong, zoeken naar verborgen woorden, dat soort dingen. Elke opdracht wordt vooraf duidelijk uitgelegd met een voorbeeld, zodat iedereen met gelijke kansen vertrekt. Wil je alvast een voorsmaakje? Lees dan het zinnetje hieronder:

‘De poes heeft te veel gedronken.’ Sommige woorden in onze taal hebben meer dan één betekenis. In het zinnetje wordt zo’n woord op twee wijzen omschreven. Het antwoord is hier ‘kater’. Want een mannelijke poes is een kater en als je te veel gedronken hebt, dan heb je een… kater.

Vind dan zelf welke twee betekenissen van een woord hier worden omschreven:

‘Temperatuur onder nul bij de koning!’ (De oplossing vind je onderaan.) Een andere opdracht die je zou kunnen verwachten is het zoeken naar verborgen woorden. Zoals in dit zinnetje: ‘Ze viel direct op omdat ze in haar boerka meeliep in de betoging.’

Als je goed kijkt, kan je hierin een dier met zes letters terugvinden. ‘Ze viel direct op omdat ze in haar boerka meeliep in de betoging.’

Zoek nu zelf het dier met vijf letters in: ‘Hij bezat wel zestig paar donkergrijze sokken.’ (Ook hier vind je het antwoord onderaan.)

Toegankelijk en leuk voor iedereen dus. Stel snel een ploegje samen van vier, verzin er meteen een originele groepsnaam bij en schrijf je in. Per groep betaal je 10 euro inschrijving, maar je krijgt de avond zelf 10 euro terug in drankbonnen.

i.s.m. Davidsfonds Wezembeek-Oppem
Week van het Nederlands

Hier zijn de oplossingen van de puzzels:
Een koning is een vorst, en als de temperatuur onder nul daalt, dan spreken we ook van… vorst.
‘Hij bezat wel zestig paar donkergrijze sokken.’