Veelzijdig en wijdverspreid: dit was de Week van het Nederlands 2019!

Meer dan 60 activiteiten in Nederland, Vlaanderen en daarbuiten, twee ambassadeurs die bevlogen over hun liefde voor taal en hun relatie met het Nederlands spraken, 30.000 exemplaren van de felbegeerde Taalkrant die tot en met het laatste exemplaar werden verspreid én Prinses Laurentien die met een denkbeeldige knip de feestelijkheden voor geopend verklaarde: de vijfde Week van het Nederlands was een taalfestijn van begin tot einde.

Met een voldaan gevoel blikken we terug op de vijfde editie van de Week van het Nederlands. Van 5 oktober tot en met 12 oktober kon je van Groningen tot Louvain-la-Neuve en van Nijmegen tot Brugge terecht voor tal van lezingen, debatten, workshops en voorstellingen rond taal, het Nederlands en aanverwante thema's. Ook online droegen verschillende partners op Facebook en Instagram hun steentje bij met quizjes, taaltips, woordmopjes en andere acties die het Nederlands centraal stelden. Vooral het veelzijdige en wijdverspreide aanbod, georganiseerd door diverse organisaties en particuliere initiatieven, maakte van de Week van het Nederlands een succes.

hoogtepunten

Een van de hoogtepunten van de Week van het Nederlans was ongetwijfeld de denkbeeldige knip waarmee H.K.H. Prinses Laurentien de vijfde Week van het Nederlands officieel voor geopend verklaarde. Ze deed dit tijdens het tweejaarlijkse congres van Onze Taal, dat op 5 oktober plaatsvond in het Beatrix Theater in Utrecht. Ambassadeur van het Nederlands Ish Ait Hamou gaf er nadien een bevlogen lezing over hoe hij als kind op school Nederlands als derde taal leerde en de uitdagingen die dit met zich meebracht. Zijn lezing kon rekenen op veel bijval van de honderden luisteraars in de zaal. Aansluitend signeerde hij samen met co-ambassadeur Ellen Deckwitz hun meest recente literaire worpen. Op 7 oktober was Ish ook een van de sprekers op de Heerlijk Helderdag, een inspiratiedag die inzet op heldere overheidscommunicatie voor alle doelgroepen. Op het Youtube-kanaal van Week van het Nederlands kan je de filmpjes herbekijken waarin Ellen en Ish praten over hun relatie met het Nederlands en de manier waarop ze taal inzetten om hun verhalen te vertellen.

taalkrant

In navolging van het succes van de editie van vorig jaar, sloegen we opnieuw de handen in elkaar met Genootschap Onze Taal voor de Taalkrant. Ditmaal ontwikkelden we een taalspel, het ‘Letterbord’, waarmee je op een leuke én leerzame manier met het Nederlands aan de slag kan in je klas of bibliotheek, maar ook thuis. Het spel is vlot te spelen vanaf 8 jaar en is ook geschikt voor NT2-studenten. Verschillende onderwijsinstellingen en bibliotheken gingen met het Letterbord aan de slag. De Taalkrant is nog steeds als pdf te downloaden.

week van het Nederlands 2020?

We houden jullie nog even in spanning over de concrete data en het thema waarmee we aan de slag zullen gaan, maar vaststaat dat de Week van het Nederlands volgend najaar een zesde keer zal plaatsvinden. Volg ons op Facebook en Instagram of schrijf je in op onze nieuwsbrief om als eerste op de hoogte te zijn van de laatste nieuwtjes. Tot slot: een heel erg grote dankjewel en tot volgend jaar!