Aan de hand van acht uitdagingen gingen we samen met Onze Taal op zoek naar taalkunstenaars.

De reacties waren op zijn zachtst gezegd overdonderend: we kregen meer dan 3.000 reacties (!), uit Vlaanderen, Nederland, Duitsland en zelfs Zweden. Jong en oud namen deel aan de wedstrijd, alleen of in klasverband, via e-mail, Instagram, Facebook, Twitter en zelfs op TikTok circuleren er filmpjes met de Taalkrant.

 

Elke avond om 19.00 maakte een vertegenwoordiger van een organisatie, die zich op dagelijkse basis inzet voor het Nederlands, de laureaat bekend door middel van een Facebook Live op de pagina van de Week van het Nederlands.

 

We zetten graag voor jullie alle laureaten én prijsuitreikingen nog een keertje op een rij.

1. De Openingszinuitdaging

Aline Lapeire van Vlaams-Nederlands Huis deBuren beet het spits af en reikte de eerste prijs (met maar liefst drie winnaars) uit tijdens de Startdag van de Week van het Nederlands in Zuiderpershuis.

2. De Dramaqueenuitdaging

Miet Ooms van Taalverhalen presenteerde in primeur haar nieuwste boek Buurtaal, meteen ook de prijs van de dag.

3. De Vijfwoordenuitdaging

Redacteur van Onze Taal Saskia Aukema, die mee het creatieve brein vormde achter de hele Taalkunstenaarwedstrijd, koos een winnaar uit meer dan 600 unieke inzendingen.

4. De Omdraaiingenuitdaging

Voor de prijsuitreiking van de 'Omdraaiingenuitdaging' hadden we maar liefst twee dames die de prijs uitreikten: Wilma van Raamsdonk, senior projectleider bij Passionate Bulkboek, en Wendy van Krimpen, Portfoliomanager Talen MBO bij Malmberg. Tijdens de Facebook Live verklapten ze ook een primeur: de twee experten op vlak van leesbevordering bij jongeren gaan samenwerken rond de succesvolle verhalenwedstrijd 'Er Was Eens'.

5. De Onbestaandewoordenuitdaging

Dankzij de 'Onbestaandewoordenuitdaging' ontdekten we dat er meer dan 400 woorden ontbreken in het Nederlands. Karlijn van Bijnen van Stichting Het Begint met Taal selecteerde er twee: vanaf nu maakt 'potflixen' en 'xenochemie' deel uit van onze dagelijkse woordenschat.

6. De Spaghetti-uitdaging

We mochten een bordje spaghetti mee-eten bij Nele Hendrickx, directeur van het Letterenhuis. Zij koos het meest originele verhaal in drie zinnen dat deze vier woorden bevatte: tweeling, tas, kermis én spaghetti.

7. De Andersomuitdaging

Op vrijdag kreeg de laureaat een prijzenpakket van de DBNL oftewel de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren, die tot stand kwam door een samenwerking tussen de Taalunie, de Vlaamse Erfgoedbibliotheken en de Koninklijke Bibliotheek te Den Haag. Ryanne Keltjens en Sarah Fierens namen de honneurs waar.

8. De Ultieme Uitdaging

Vellah Bogle van Taalvoutjes stelde een geweldig prijzenpakket samen voor de winnaar van de 'Ultieme Uitdaging'. Met een beetje pijn in het hart reikte Anke Verschueren, de reporter van het Nederlands, samen met haar de laatste prijs uit.

Dit waren ze allemaal! Niet gewonnen? Niet getreurd!

 

Zoals met alle spelletjes is deelnemen belangrijker dan winnen. Blijf oefenen op je taalkunsten!

 

We zien je graag volgend jaar opnieuw.