Ambassadeurs Elfie Tromp en Jaouad Alloul maakten samen de eclectische performance Taal is macht, die tijdens de Week van het Nederlands zal reizen door Vlaanderen en Nederland. Op humoristische wijze gaan ze dieper in op de sociale en persoonlijke impact van taal en zetten ze de taal op stelten. 

Elfie Tromp en Jaouad Alloul © Mathias Hannes

Taal is macht

 

Het leidende thema van de Week van het Nederlands is dit jaar Taal op stelten. Ambassadeurs van het Nederlands Elfie Tromp (NL) en Jaouad Alloul (VL) creëerden een korte, maar krachtige tekstperformance waarin ze de hokjes van de taal openbreken: seksistische taal, racistische taal, taal die niet inclusief is, maar het wel placht te zijn.

Taal is macht
gebruik haar zacht
wik & weeg je woorden
als een danser op koorden    – Jaouad in de voorstelling Taal is macht

Taal kan inslaan als een kernbom, maar vanuit de taal kunnen we ook een nieuwe samenleving vormgeven. Want de evolutie van taal is onlosmakelijk verbonden met de evolutie van ons denken. Als we nieuwe woorden kunnen vinden voor wat we niet kennen, zullen we gemakkelijker in staat zijn om ons ervoor open te stellen.

Ik tweet meer dan ik zing
Ik like meer dan ik denk
Ik lees meer captions dan poëzie
Ik whatsapp meer dan ik schrijf
Ik scroll meer dan ik spreek
Welkom bij de taal in deze tijd   – Elfie in de voorstelling Taal is macht

Vlaams-Nederlands Huis deBuren stuurt deze voorstelling op tournee tijdens de Week van het Nederlands: Elfie en Jaouad trekken gedurende acht dagen langs acht verschillende steden. Meld je aan voor de nieuwsbrief om de laatste updates te ontvangen.

Zin om Elfie en Jaouad uit te nodigen tijdens de Week van het Nederlands als voorprogramma, intermezzo of schoolvoorstelling? Neem contact met ons op om te informeren naar de mogelijkheden!