Noteer alvast 3 oktober 2020 in je agenda, want de Week van het Nederlands pakt uit met een indrukwekkende lanceringsdag, en dit volledig COVID-proof!

De Taalstaat

De dag vangt aan met een uitzending van De Taalstaat, die voor de gelegenheid een Vlaams-Nederlandse invulling krijgt: Frits Spits (NPO 1) en Jan Hautekiet (Radio 1) ontvangen prominente gasten en zwengelen het debat omtrent het Nederlands binnen en buiten de landsgrenzen aan, elk vanuit hún studio, in Hilversum en Brussel.

Drongo Talenfestival

In Nijmegen vindt Drongo Talenfestival plaats, dat dit jaar volledig in het teken staat van ‘Lezen’. Om 13u maken we contact met het festival via de Facebookpagina van Week van het Nederlands.

Talkshow over literair vertalen en sessies Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd

In de namiddag presenteren de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek, het Expertisecentrum Literair Vertalen, deBuren, CELA en Curieus vzw een talkshow rond literair vertalen. Het programma vindt parallel plaats in Rotterdam (Hotel New York), Antwerpen (Zuiderpershuis) en online, op de Facebookpagina van de Week van het Nederlands.

 

Onder leiding van gastheer Jasper Henderson gaan in Rotterdam auteur Tom Lanoye en vertaler Nederlands-Engels Michele Hutchison in gesprek. Ondertussen zal Carmien Michels in Antwerpen het gesprek aangaan met vertaler Nederlands-Roemeens, Cătălina Oșlobanu, onder leiding van gastvrouw Selma Franssen.

 

We praten over de wereldwijde interesse in de Nederlandse taal en Nederlandstalige literatuur en over de rol van vertalers in het verspreiden van die literatuur. Ook geven de vertalers een kijkje in de keuken: hoe gingen ze te werk bij het vertalen van de romans en gedichten van de aanwezige auteurs? Hoe weten zij die over te brengen bij een nieuw publiek?

 


Daarna besluiten we met twee sessies van Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd: Dean Bowen legt uit hoe taal werkt als sleutel tot sociale klassen. Anneleen Spiessens bewijst dat vertaling ons nieuws kleurt. 

 

Slechts een beperkt aantal mensen kunnen fysiek aanwezig zijn. Beide evenementen zullen wel online te volgen zijn. Tickets en info via deburen.eu.

We eindigen de dag in Zuiderpershuis (Antwerpen) met een avond die de veelzijdigheid van het Nederlands viert. Nederlandstalige muziek, hiphop, literatuur, poëzie en spoken word wisselen elkaar af, gevestigde namen en jong talent staan zij aan zij.

 

Ambassadeurs Wannes Cappelle en Radna Fabias staan alvast op de affiche, samen met o.a. de Antwerpse stadsdichter Seckou, Ellen Deckwitz, Willy Darktrousers & Spitler, Frederik Willem Daem, Lisette Ma Neza, Carmien Michels, Iris Penning en de Nederlandse Dichter des Vaderlands Tsead Bruinja. Lisa Weeda en Annelies Moons zijn de gastvrouwen van dienst. 

 

Ook bij het avondprogramma kan slechts een beperkt publiek aanwezig zijn, dus snel zijn is de boodschap! Tickets en info via deburen.eu.

 

Het programma is ook gratis te volgen via de online platformen van de partners.