Ish Ait Hamou en Ellen Dekwitz worden 'Week van het Nederlands'!

Voor de eerste keer heeft de Week van het Nederlands, die in 2019 plaatsvindt van 5 oktober tot en met 12 oktober 2019, twee ambassadeurs en niet de minste!Omdat we stonden te popelen om dit fantastische nieuws met u te delen, stellen we hen graag al even kort aan u voor:

Ish Ait Hamou is niet in één hokje te vatten. Hij is opgegroeid in Vilvoorde, waar hij thuis Berbers en Frans sprak en op school Nederlands. Bij het brede publiek werd hij bekend als danser, maar de laatste jaren heeft hij zich ontplooid als schrijver, scenarist en regisseur. Van jongs af schrijft Ish verhalen, in verschillende talen, maar de laatste jaren schrijft hij zijn verhalen in het Nederlands. In 2014 debuteerde hij met de roman Hard hart, in 2015 volgde Cécile en in 2016 de novelle Als Je Iemand Verliest Die Je Niet Kan Verliezen. Van zijn boeken werden meer dan honderdduizend exemplaren verkocht. In Vlaanderen is hij een veelgevraagd spreker voor lezingen en keynotes. In 2018 ontwikkelde hij zijn eerste theatervoorstelling ‘Aangenaam Ik Ben Ish', waarmee hij nog steeds grote zalen laat vollopen. De rode draad doorheen de voorstelling is de waarde van verhalen en hoe het vertellen van verhalen ons dichter bij elkaar brengt.

Ellen Deckwitz is dichter, schrijver en columniste. Ze studeerde Nederlands in Groningen en voltooide daarnaast een Research Master of Science in de Literatuur- en Cultuurwetenschap. Haar debuutbundel De steen vreest mij werd onderscheiden met de 25ste C. Buddingh'-prijs voor het beste poëziedebuut van het jaar. Daarna verschenen nog Hoi Feest (2012) en De blanke gave (2015). Daarnaast publiceerde ze ook twee boeken met de poëzie als onderwerp: Zo word je een geweldige dichter (2015), een handboek voor de beginnende dichter, en Olijven moet je leren lezen. Eerste hulp bij het leren begrijpen van poëzie (2016). Ellen is een graag geziene gast op literaire podia. Dankzij optredens in televisieprogramma’s als 'De Wereld Draait Door' heeft ze zich ontwikkeld tot een van 's Nederlands meest aanstekelijke poëzieambassadeurs. Andere passies van Ellen zijn o.a. voetbal en cavia's. Voor NRC schrijft ze tweewekelijks een column over de zaken die haar bezighouden. Samen met Joost de Vries en Peter Buurman en in samenwerking met uitgeverij Das Mag en De Groene verzorgt ze een literatuurpodcast: Boeken FM.

Binnenkort komen we bij u terug met meer nieuws over de concrete invulling van hun ambassadeurschap!