Van 1 tot en met 8 oktober reizen Joost Oomen en Raf Njotea door Nederland en Vlaanderen met hun voorstelling.

Elk jaar maken de twee ambassadeurs van de Week van het Nederlands een korte performance die tijdens die week gepresenteerd wordt. Dit jaar zijn scenarist Raf Njotea en dichter Joost Oomen die ambassadeurs. Voor hun performance hebben Raf en Joost zich gebogen over de vraag wat schoonheid in de Nederlandse taal is.

Het resultaat: een zinderend optreden onder de titel ‘De onmogelijke opgave om de ondergaande zon te bezingen – in 20 minuten’, waarmee ze in de Week langs scholen en podia in Vlaanderen en Nederland reizen.

Joost Oomen en Raf Njotea. © Mathias Hannes

Stel: je luistert naar een lied van je favoriete artiest of je kijkt naar iets adembenemend moois. Het raakt je, en je wil die ervaring delen met iemand anders. Maar je hebt het gevoel dat dat niet gaat. Want je hebt enkel de taal om dat over te brengen, en schieten woorden niet altijd te kort? Woorden gaan nooit hetzelfde zijn, nooit even prachtig of even emotioneel. Toch?

Raf en Joost bewijzen in hun voorstelling het tegenovergestelde, en gaan op zoek naar een recept om wat je ziet, voelt en ervaart tóch mooi – maar zonder clichés – onder woorden te brengen.

Joost en Raf zullen de Week van het Nederlands openen door tijdens de Nacht van de Canon hun performance voor het eerst op te voeren in Gent. Wil je dat de ambassadeurs ook bij jou langskomen met hun performance? Wil je hun voorstelling op jouw (school)podium zien en met ze in gesprek gaan over taal? Dat kan! Mail anouk@deburen.eu en informeer naar de mogelijkheden.

En vergeet je exemplaar van onze Taalkrant niet aan te vragen! Ook die gaat dit jaar over schoonheid in het Nederlands.