Ga naar de inhoud

Week van het Nederlands halverwege: vooruit- en terugblik

De Week van het Nederlands is volop bezig. De komende dagen staat er nog veel op het programma wat het belang en de diversiteit van het Nederlands onderstreept.

Woensdagmiddag 11 oktober kunt u 'zich irriteren' aan irritante taal in Leiden. Er zijn meezingsessies in de Vlaamse Rand en experts discussiëren over de toekomst van het onderwijs Nederlands. Donderdag 12 oktober debatteren 'De Oratoren' over de verengelsing van het hoger onderwijs. Vrijdag begint Het Betere Boek in Gent en komen streektaalkenners bijeen in Amsterdam. De Week van het Nederlands eindigt zaterdag 14 oktober met het Geen Daden Maar Woorden Festival in Rotterdam.

Er is nog veel meer te doen, waaronder een hele reeks activiteiten in Brussel. Niet voor alles hoeft u de deur uit, want ook online gebeurt van alles - van korting op boeken, tijdschriften en trainingen tot een 'sensibiliseringsactie' van de provincie Limburg (B) en een gratis e-boek Vlaamderlands. En inwoners van Suriname kunnen sinds deze week hun taalvragen via WhatsApp stellen aan de Taaltelefoon Suriname.

Alle lopende acties en het programma voor de resterende dagen vindt u op weekvanhetnederlands.org.

Terugblik

De Week van het Nederlands is op zaterdag 7 oktober van start gegaan met diverse congressen en boekpresentaties. De algemeen secretaris van de Taalunie, Hans Bennis, opende die ochtend het congres van het Genootschap Onze Taal. Daarnaast verschenen onder meer de boeken Waar komt suikerspin vandaan? en De taal der liefde. Op Twitter geeft de hashtag #wvhn een mooie impressie van alles wat er in de Week van het Nederlands al heeft plaatsgevonden en nu gaande is.

In beeld: Hans Bennis en Wim Daniëls op het congres van Onze Taal met het nieuwe boek 'Waar komt suikerspin vandaan?' Foto: Eelkje Colmjon