Ga naar de inhoud

Verscheidenheid troef tijdens de Week van het Nederlands 2018

Met een grote verscheidenheid aan activiteiten deed de Week van het Nederlands 2018 haar motto eer aan: iedereen aan het woord. Van een plechtige opening in het Brussels parlement tot ongedwongen praatcafé's, en van afspeelijsten op Spotify tot congressen over taalbeleid. In het hele taalgebied konden liefhebbers en professionals meeschrijven, meepraten, meeluisteren en meedenken tijdens verschillende activiteiten. Een terugblik.

Hoewel de week serieus begon met de opening in Brussels Parlement, was het merendeel van de activiteiten ongedwongen, met veel oog voor de diversiteit van de taal en zijn gebruikers. Zowel online als offline bereikte de Week van het Nederlands daarom jong en oud, moedertaalsprekers en anderstaligen, en liefhebbers en professionals.

Leesvreugde en lesmateriaal
Zo waren er meezingavonden, voorleesmiddagen, praatcafé's, babbelfestivals voor anderstaligen. Leerkrachten stelden lesmateriaal beschikbaar, er werd aandacht gevraagd voor het probleem van laaggeletterdheid, en een leesclub voor anderstaligen vierde tijdens de Week van het Nederlands de verjaardag van de club. Voor expats waren er activiteiten op de 'Spreek Nederlands Dag' met als oogmerk: zorgen dat Nederlandstaligen niet altijd op het Engels overschakelen in gesprekken met expats.

Ook op hogescholen en universiteiten stond het Nederlands in de schijnwerpers. Hogeschool Odisee nam bijvoorbeeld met het project #Odiseeleest de gelegenheid te baat om studenten én docenten te stimuleren om meer te lezen. Door de lessen stil te leggen voor leestijd wilde de onderwijsinstelling de leesvreugde bevorderen en de taalvaardigheid vergroten.

Prijswinnaars en taalvragen
De Stichting Nederlands reikte de LOF-prijs uit aan An De Moor. Zij is talenbeleidcoördinator aan Odisee en de KU Leuven en ze won de prijs voor de talloze activiteiten waarmee ze het Nederlands in het hoger onderwijs wil bevorderen.

De 17-jarige Carlotta De Cooman werd eveneens in het zonnetje gezet. Deze Maldegemse won tijdens de Week van het Nederlands de columnwedstrijd van Taalhelden.org, de jongerenwebsite van de Taalunie. In haar column Dietjes en Datjes presenteert ze een originele oplossing voor het volgende probleem: 'Wie mishandelt wie in de zin: 'De man, die het meisje mishandeld had, kreeg van de rechter ...'. De jury beoordeelde haar column als vindingrijk en sprankelend geschreven.

Lievelingsliedjes en vaktermen
Uitdagingen waren er genoeg in de online uitdagingen die tijdens de Week van het Nederlands de ronde deden. Vlaams minister van Onderwijs, Hilde Crevits, was enthousiast over de d/t-test 'Belieft u een kopje T?' van de Taaltelefoon, maar voor de liefhebbers was er ook een blogchallenge, een cursus spelling van het Taalcentrum van de VU in Amsterdam en een offline limerickwedstrijd van het Davidsfonds in Ronse.

Maar de Week van het Nederlands bood op internet niet alleen maar uitdagingen. In Spotify maakte de Stichting Nederlandse Dialecten de playlist 'Uit alle streken' met liedjes in dialect en streektaal. En ook @Taaldieren verzamelde op Twitter een serie ingezonden Nederlandstalige lievelingsliedjes in een playlist die 'Week van het Nederlands' werd gedoopt.

Steunpunt Nederlandstalige Terminologie (SNT), dat onderdeel is van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) gaf in het rubriekje 'Term van de Dag' elke dag uitleg bij vaktermen. Wat is fluxus voor kunststroming? En wat betekent het als een wielrenner in de bus zit?

Taalkrant en woordenmuur
Ambtenaren van de Belgische provincie Limburg kregen dagelijks twee taalvragen en een cursus e-mailetiquette in hun mailbox. Daarnaast werd de werknemers op sociale media net als eerdere jaren gevraagd naar hun lievelingswoord.

Ook bij andere organisaties mochten medewerkers hun lievelingswoord onder de aandacht brengen, door een muur vol te hangen met favoriete woorden. Dat was een van de laagdrempelige activiteiten die de Taalunie aanbood in een toolkit, speciaal voor organisaties en bedrijven. Met ideeën voor een woordenmuur, taalweetjes in de e-mailhandtekening, wegstreepgedichten en taaltegels konden ook kleinere organisaties een ode aan de Nederlandse taal brengen.

Voor liefhebbers en onderwijsinstellingen stelde de Taalunie samen met Onze Taal dit jaar voor de vierde keer een Taalkrant samen. In de krant wordt deze keer antwoord gegeven op vragen als: wat vinden anderstaligen die Nederlands leren van onze taal? Wat vinden ze grappig of handig? Waar struikelen ze over? En hoeveel Nederlands moet je eigenlijk kennen om je in ons taalgebied te redden? Die Taalkrant werd veelvuldig besteld en gedownload en is ook na de Week van het Nederlands nog online verkrijgbaar.

Meer informatie over de Week van het Nederlands
De activiteiten van de Week van het Nederlands zijn terug vinden op de website.

Ook is er meer informatie te vinden onder de hashtags #WVHN en #WeekvanhetNederlands op sociale media.