Adres:
KONINGSTRAAT 18 - 9000 GENT
Start:
30-09-2020 14:00
Einde:
30-09-2020 17:00

Horen, zien en proeven van dialect

Het dialectlandschap in Vlaanderen en Zuid-Nederland in kaart gebracht

Op 30 september 2020 lanceert de Vakgroep Taalkunde – Nederlands van de UGent samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) het online dialectportaal Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten.

Dat dialectplatform maakt het mogelijk om meer dan 200.000 Vlaamse, Brabantse en Limburgse dialectwoorden uit respectievelijk het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten (WVD), het Woordenboek van de Brabantse Dialecten (WBD) en het Woordenboek van de Limburgse Dialecten (WLD) online op te zoeken. Daarbovenop maakt een geavanceerde kaartapplicatie het mogelijk om de verspreiding van die dialectwoordenschat te presenteren op kaarten. Die kaarten kunnen vervolgens naar smaak bewerkt worden door de gebruikers.

Na de lancering van het online dialectportaal kan je proeven van ‘Eten en Drinken’, de nieuwste aflevering van het Woordenboek van de Vlaamse Dialecten. In die aflevering kan je o.a. smullen van Vlaamse dialectwoorden voor allerlei soorten fruit, taart en snoep.

Vervolgens kan je ook luisteren naar dialect door ‘Stemmen uit het verleden’, het onderwerp van een nieuw samenwerkingsproject van de UGent met het INT: het Gesproken Corpus van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten. Het projectteam zal dialectopnames uit de jaren 60 en 70 transcriberen en taalkundig verrijken. De bedoeling van het corpus is niet enkel om taalkundig onderzoek te faciliteren, maar ook om een unieke audiocollectie levensverhalen verder te ontsluiten voor het brede publiek en om het orale dialecterfgoed in Vlaanderen, Nederland en Noord-Frankrijk te bewaren voor het nageslacht.

 

Wannes Cappelle – ambassadeur van de Week van het Nederlands en frontman van Het Zesde Metaal – luistert de hele namiddag op met bijpassende dialectmuziek.

De dialectmiddag eindigt met een vooruitblik op de verdere samenwerking tussen de UGent en het INT op het gebied van dialectologie. We klinken op het verleden en we toosten op de toekomst!

 

Toegang

De middag is gratis toegankelijk en ook online bij te wonen.