De Week van het Nederlands is er voor iedereen. Ook voor nieuwkomers. Leer jij Nederlands? Dit zijn 7 leuke activiteiten. Je bent een starter? Of je begrijpt al heel wat Nederlands? Oefen onze taal door samen te lezen. Ga naar een filmavond en praat erover. Leer Nederlandse liedjes zingen en oefen op leuke manier in groep. Doe mee aan een quiz! Lees gedichten die geschreven werden door mensen die onze taal leren en stem op jouw favoriet!

© De Krook

Reuzenwoordspel

Op zaterdag 28 september viert de Gentse bibliotheek De Krook de aftrap van de Week van het Nederlands met een reuzenwoordspel op het plein voor De Krook.

Zin om je favoriete woord te komen leggen?
Ga langs op 28 september tussen 14.00 en 17.00u en doe mee!

Meedoen is gratis. Klik voor meer informatie.  

© Muntpunt

Samen Lezen NL

Kun je al een beetje Nederlands? Wil je oefenen met lezen? Dan is er Samen Lezen in Muntpunt, in Brussel

Jullie lezen samen teksten en gedichten in het Nederlands.

Ga naar Muntpunt in Brussel op 1, 2 en 3 oktober van 14.00 tot 15.00u. Je oefent er in groep. Meedoen is gratis.

Klik voor meer informatie.  

© Muntpunt

Startbabbels

Je volgt Nederlandse les, maar je spreekt nog niet goed Nederlands. Oefen met andere nieuwkomers in België. Een Nederlandstalige begeleider leidt het gesprek.

Deze conversatietafels zijn voor beginnende sprekers: je spreekt of begrijpt nog geen of niet zo veel Nederlands. Of je spreekt al een beetje Nederlands, maar je durft nog niet zo goed praten.

Schrijf je in via nederlandsoefeneninbrussel.be en doe mee op 2 en 3 oktober van 10.30 tot 12.00u in Muntpunt in Brussel.

Klik voor meer informatie.

© De Krook

Taalquiz Nederlands

Test je kennis van het Nederlands in deze leuke quiz in de Gentse bibliotheek De Krook. Doe mee aan de taalquiz op 3 oktober om 19.30 tot 21.30u.

Iedereen die Nederlands kent of leert kan meedoen. Meedoen is gratis. Schrijf je wel voor 23 september in met een team van 4 personen.

Klik voor meer informatie.

© Muntpunt

Gelukkig Zijn Sessie

Wil je Nederlands leren op een leuke manier? Wil je nieuwe mensen ontmoeten? Ben je benieuwd naar de Vlaamse cultuur? Kom naar deze sessies in de Brusselse bibliotheek Muntpunt!

Leer al zingend Nederlands, samen met andere niet-Nederlandstaligen. Wij zorgen voor een pianist, een zanger, leuke liedjesteksten en een gratis drankje. Je hoeft niet goed te kunnen zingen om deel te nemen!

Klik voor meer informatie.

© VRT

Cinema NL Online

Oefen je Nederlands, kijk thuis naar de Nederlandstalige serie ‘Rough diamonds’ en praat er online over. Rough Diamonds is een Belgische televisiereeks die een Joodse ultraorthodoxe familie volgt doorheen de Antwerpse diamantenindustrie.

Elke week bespreken je één aflevering met een begeleider van de Brusselse bibliotheek Muntpunt. . Bekijk de serie thuis via VRT.MAX. Schrijf je in voor een online gesprek op 3 oktober van 20.00 tot 21.00.

Klik voor meer informatie.

© Muntpunt

Babbelut-conversatietafels

Spreek met anderstaligen en Nederlandstaligen over allerlei onderwerpen. Ga naar de Babbelut-conversatietafels en oefen je Nederlands. Het onderwerp van het gesprek kies je zelf. Een Nederlandstalige vrijwilliger begeleidt het gesprek.

Deze leuke gesprekken vinden plaats in de Brusselse bibliotheek Muntpunt op 4 oktober van 10.00 tot 12.00u.

Klik voor meer informatie.

© NLtraining

Stem op jouw favoriete gedicht!

Deelnemers van een taalcursus bij NLtraining hebben tijdens de les kennisgemaakt met het schrijven van een Nederlands gedicht. Veel van deze cursisten zijn anderstaligen die de Nederlandse taal willen leren.

Ze kregen de vrijheid om een gedicht te schrijven over hun persoonlijke situatie, de school, of een ander onderwerp naar keuze. Je kunt vanaf 28 september hier alle gedichten lezen en stemmen op jouw favoriet. 

De schrijver van het winnende gedicht ontvangt een prijs. De winnaar zal op 8 oktober bekend gemaakt worden ia de sociale media kanalen van NLtraining (Facebook en Instagram)!


Benieuwd naar wat je tijdens de Week van het Nederlands nog allemaal kunt beleven?

Van 28 september tot 5 oktober vindt de leukste en taligste week van het jaar opnieuw plaats. Tientallen organisaties in de Lage Landen én daarbuiten vieren op dat moment samen met ons de veelzijdigheid en schoonheid van het Nederlands. Vier jij graag mee?

Ontdek alle activiteiten in onze agenda!

Jouw eigen evenement toevoegen?

Dat kan. Organiseer je zelf een lezing, debat, workshop of voorstelling rond taal, het Nederlands en aanverwante thema's? Meld jouw activiteit (gratis) aan via het formulier op onze website. Wij nemen het mee in onze communicatie rond de Week van het Nederlands.

Wat organiseer jij? Laat het ons weten!