Maak een medaille voor iemand die je liefhebt

Bezoek de gloednieuwe expo 'Destination Sweetheart’: een tentoonstelling over migratie voor liefde van de Red Star Line-periode tot vandaag. Laat je inspireren en schuif nadien aan tafel bij STUDIO HAIKU en maak een persoonlijke medaille voor iemand die je graag ziet.

Niet je moerstaal. Anderstaligen in Nederland

Blijf met elkaar praten. En zingen! Juist in deze tijden is de boodschap van Mariska Reijmerink met haar onlangs verschenen boek 'Niet je Moerstaal' urgenter en actueler dan ooit. Kom naar haar optreden op zaterdag 10 oktober in Austerlitz!

Het Betere Boek: Ontdenk Afrika

Literair festival van Willemsfonds vzw

Online vorming ‘SOS: een anderstalige nieuwkomer in mijn klas!’

Heb je voor het eerst een anderstalige nieuwkomer in de klas? Tijdens deze vorming verwerf je de 'basis-know-how' voor een goede start met anderstalige nieuwkomers.

De Schrijfwijzen | Het Groot Dictee Heruitgevonden

Creatief Schrijven vzw, CERA, De Standaard, Radio 1 en de Vlaamse bibliotheken nodigen u uit om op vrijdag 9 oktober mee te spelen met De Schrijfwijzen - Het Groot Dictee Heruitgevonden.

OpenSoNaR Tutorial

We geven een online introductie van OpenSoNaR, een zoekmachine om in het SoNaR geschreven corpus en in het Corpus Gesproken Nederlands te zoeken. Na de introductie krijgen de deelnemers de gelegenheid zelf te oefenen.

GEANNULEERD | Didactische Conferentie NDN

Een didactische conferentie over begrijpend lezen en een nog te bepalen tweede didactisch thema

Start Cursus Creatief Schrijven

Maak een stevige basis voor je verhaal of boek in deze cursus Creatief Schrijven.

Webinar Taalcoach worden

Webinar 'Taalcoach worden'. Doe iets betekenisvols met jouw liefde voor de Nederlandse taal. Taalcoaching vergroot je wereld!

Heeft het Nederlands nog een toekomst? Lunchlezing door Wim Vandenbussche

Deze lunchlezing in het kader van de Week van het Nederlands is de start van een reeks waarin academieleden-taalkundigen hun vakkenis voorstellen aan een breed publiek.

Moeilijke Dingen Makkelijk (Online) Uitgelegd

Complexe topics in tien minuten uitgelegd door experten, dat is Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd. Raf Njotea bespreekt de dekolonisatie van taal.

Webinar: Hoe maak je een woordenboek van modern Nederlands?

Op woensdagavond 7 oktober 2020 geeft taalkundige Vivien Waszink van het Instituut voor de Nederlandse Taal een webinar over hoe een woordenboek maken nu eigenlijk in zijn werk gaat.

Webinar: Woorden uit de verleden tijd

In dit webinar op woensdagmiddag 7 oktober 2020 legt historisch taalkundige Roland de Bonth van het Instituut voor de Nederlandse Taal uit hoe je succesvol kunt zoeken in het Woordenboek der Nederlandsche Taal online.

Taalcentrum-VU Powerwebinar Correct Nederlands

Fris in 30 minuten je kennis van het Nederlands op met de Powerwebinar Correct Nederlands van het Taalcentrum-VU!

GEANNULEERD | Studenten ontmoeten leerkrachten (SOL): Leerkracht, een beroep waar muziek in zit

Studenten ontmoeten leerkrachten en gaan in gesprek over diverse aspecten van het schoolvak Nederlands. De activiteit wordt geflankeerd door een theoretisch luik en een didactische challenge.

Helder en overtuigend schrijven | Online webinar

In tien verhelderende stappen naar overtuigende woorden en inspirerende zinnen.

Wedstrijd – Word jij de Spellingcrack?

De Spellingcrack is een wedstrijd met 15 vragen over allerlei spellingthema's. Win een boekenbon van 50 euro!

Online workshop werkwoordspelling: d’s en t’s

Online workshop over werkwoordspelling.

Webinar Eenvoudig communiceren voor taalvrijwilligers

Webinar Eenvoudig communiceren voor taalvrijwilligers

Powerworkshop Spelling & Grammatica

Altijd al je kennis van het Nederlands willen opfrissen? Pak dan in 2020 je kans tijdens de Week van het Nederlands!

In de week van 5 oktober volg je bij Papier is passé kosteloos online een speciale editie van de Powerworkshop Spelling & Grammatica.

100 % Nederlandstalige muziek!

In de (werk)week van 5 tot en met 9 oktober speelt de gemeente Beersel Nederlandstalige muziek aan al haar balies. Onze actie brengt al onze cliënten op een ludieke manier in contact met Nederlandstalige muziek.

Poëziewandeling

Een poëtische speurtocht tussen de gemeenschapscentra de Kam en de Lijsterbes.

Multatuli’s Saïdjah en Adinda

Een tweedelige podcast over Multatuli's 'Saïdjah en Adinda', een van de mooiste en meest tragische liefdesverhalen uit de Nederlandstalige literatuur uit de 19e eeuw.

Ik hou van Nederlands

Motivatievideo "Ik hou van Nederlands" door Cultuurlab Vlaanderen ism vrouwencentrum Sint-Niklaas en Vlos.

200 jaar Multatuli: Zijn leven en liefdesbrieven

Een avond over Multatuli met voordracht, muziek en een dubbele boekpresentatie. Sprekers o.a. Elsbeth Etty, Dik van der Meulen en Huub Oosterhuis (o.v.)

Nog één verhaaltje dan.

Luisteren naar voorgelezen korte verhalen van Nederlandse schrijvers in het tuintheater De VertelTuin.

Nekka-Onverwacht-Sessie

Steengoede liedjes in het Nederlands, in een coronaveilige omgeving!

Online training Werkwoordspelling

Online training Werkwoordspelling - van de basis tot de complexe gevallen

Taalkunstenaar van de dag

Ontdek acht talige uitdagingen op de achterkant van de Taalkrant en wordt Taalkunstenaar van de Dag tijdens de Week van het Nederlands.

Elfjeswedstrijd

Schrijf elfjes die betrekking hebben met Ronse

Een serie over taal

Een dagelijkse serie artikelen en columns over de Nederlandse taal, geschreven door onder andere: filosofen, leraren, psychologen, en datawetenschappers.

Startshow Week van het Nederlands

Noteer alvast 3 oktober 2020 in je agenda, want de Week van het Nederlands pakt uit met een indrukwekkende lanceringsdag. Met een wervelende startshow tonen we de artistieke veelzijdigheid van de taal.

Talkshow over literair vertalen in Antwerpen (én online!)

Op 3 oktober presenteren IVN, ELV, deBuren, CELA en Curieus vzw een hybride talkshow rond literair vertalen.

Talkshow over literair vertalen in Rotterdam (én online!)

Op 3 oktober presenteren IVN, ELV, deBuren, CELA en Curieus vzw een hybride talkshow rond literair vertalen.

De Grote Buurtaalquiz

Quiz over de verschillen in taal en cultuur tussen Nederland en Nederlandstalig België.

Podcast: Waar komt pindakaas vandaan?

Een serie korte podcasts over woorden, van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT).

Het leukste dialectwoord van Herk-de-Stad

Tijdens de Week van het Nederlands organiseert de bibliotheek van Herk-de-Stad een verkiezing van het leukste dialectwoord.

‘Spreek je Moerstaal’

Voorlezen, vertellen, luisteren naar en verhalen en praten over taalgebruik in de Nederlandse taal anno 2020

Podcastserie ’50 jaar Neerlandistiek wereldwijd’

Ter viering van het 50-jarig jubileum, lanceert de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek de podcastserie '50 jaar Neerlandistiek wereldwijd'. In deze driedelige podcastserie duikt Willemijn de Koning in de relatie tussen vertalers en auteurs, de grens tussen woordkunst, muziek en alles daartussen in en in de invloed van het buitenland op gedichten.

De tweede aflevering focust zich op de (vervaging van de) scheidslijn tussen woord, muziek en kleinkunst. "Alleen marketing vindt het belangrijk dat je alles goed benoemt, wijzelf niet," lacht Marco Martens. Samen met woordkunstenaars Derek Otte en Sholeh Razazadeh geeft hij zijn visie op de steeds vagere scheidslijn tussen alle kunstvormen. Deze podcast zal uitkomen op zondag 9 oktober.

De afsluiting van deze serie behelst een talkshow met dichters die hun wortels in het buitenland hebben, veel naar het buitenland reizen en/of daar veel over schrijven of daar uitgeven. "De globalisering heeft zijn weerslag op de literatuur en dichtkunst," aldus Hester Knibbe, in een bijna een uur durend gesprek met mede-dichters Gershwin Bonevacia en Mira Feticu. Deze talkshow is vanaf 8 oktober te horen via alle podcastsplatforms.

Dit initiatief sluit aan bij de andere projecten waar de IVN het publiek op trakteert voor haar jubileum. Zo geeft de podcast over de relatie tussen vertalers en auteurs alvast een voorproefje op de literaire talkshow die de IVN op de openingsdag van de Week van het Nederlands organiseert in samenwerking met andere partijen. De startshow die die avond plaats vindt, is een ontdekkingsreis tussen woord, muziek en podiumkunst, net zo een als de Koning doet in het tweede deel van de serie. De afsluitende podcast sluit aan op de lancering van het online platform Dichters op Reis, dat gedichten uit of geïnspireerd op het buitenland laat horen.

één-twee-marsj

In Eén-twee-marsj wandel je met Matthijs de Ridder door Paul van Ostaijens Antwerpen.

DRONGO talenfestival

Het DRONGO talenfestival is een jaarlijks tweedaags gratis festival over de impact van taal. Het festival biedt dit jaar een inspirerend, verrassend, informatief en interactief programma.

Horen, zien en proeven van dialect

De Vakgroep Taalkunde – Nederlands van de UGent lanceert samen met het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) het online dialectportaal Database van de Zuidelijk-Nederlandse Dialecten.

Beste … Een brief aan je favoriete auteur of personage uit de Nederlandstalige literatuur

Schrijf een brief aan je favoriete auteur of personage uit de Nederlandstalige literatuur en maak kans op exclusieve rondleiding achter de schermen van het Letterenhuis.

Vertaalwedstrijd Gedichten / Gedichte

De Universiteit van Oldenburg organiseert een gedichtenvertaalwedstrijd. De bedoeling is dat je een Nederlands gedicht naar het Duits vertaalt of een Duits gedicht naar het Nederlands. Iedereen kan meedoen.

Stad vol poëzie

Poëziewedstrijd voor inwoners van Vilvoorde.

Tien procent korting op pakket Vlaamse Reuzen: grote Vlaamse schrijvers, in eenvoudig Nederlands

Boeken in eenvoudig Nederlands van bekende Vlaamse auteurs, speciaal voor minder vaardige lezers. Het leesniveau is B1. Pakket van 7 boeken voor 64 euro (=min 10%).

Schrijf- en videowedstrijd “Brief aan Vlaanderen”

Cultuurlab Vlaanderen organiseert met ‘Brieven aan Vlaanderen, wat na corona?’, een schrijf-en videowedstrijd voor iedereen vanaf 16 jaar.

Ontdek schat aan educatieve materialen in docAtlas

Het provinciaal documentatiecentrum Atlas is de uitgelezen plek om geschikt educatief materiaal te ontdekken. Kom als leerkracht langs voor een bezoek tussen 6 en 10 oktober en krijg naast een gratis lidmaatschap een fijne attentie!

Meld je activiteit aan voor de Week van het Nederlands!