Wat mag je ook zeggen? Een gesprek over nieuwe, inclusieve taal

Laura van Eerten en Raymond Noë – hosts van de podcast 'Over taal gesproken' – gaan live met taalkundige Vivien Waszink in gesprek over nieuwe, inclusieve taal.

FLITS EN WIN!

Ben je tussen de 12 en 20 jaar? Klim dan in je pen en schrijf een flitsverhaal van maximum 101 woorden waarin je de tijd versnelt, vertraagt of compleet tot stilstand brengt.

Hoe maak ik een woordenboek met eigen dialect?

Spreek Dialect met Dragon Spraakherkenning. Wij leggen je uit hoe je een lexicon (woordenboek) in je eigen dialect aanmaakt.

De Toverlantaarn

Suzanne Voets en Simon Mulder nemen u mee naar de literatuur van de 19e eeuw. Zij leiden u aan de hand van hun eigen boeken en van hun favoriete gedichten en verhalen uit die periode langs het veranderende landschap van Nederland.

Nederlandstalige Top 1000 // NPO Sterren NL

NPO Sterren NL Radio gaat op zoek naar de duizend beste Nederlandstalige liedjes.

Het Taalvragenvuur

Zit jij ook met een brandende taalvraag? Aarzel niet en stel je vraag op donderdag 6 oktober om 15.00 uur tijdens het Taalvragenvuur! Het Taalvragenvuur wordt georganiseerd door Onze Taal, Team Taaladvies van de Vlaamse overheid, het Instituut voor de Nederlandse Taal en de Nederlandse Taalunie.

De Schrijfwijzen

Op vrijdagavond 7 oktober verwelkomen we je graag in OC De Statie om deel te nemen aan De Schrijfwijzen. Een tof spel in drie rondes voor íédereen die graag speelt met letters.

Powerworkshop Spelling & Grammatica – 7 oktober 2022

Fris je kennis van het Nederlands op tijdens de Powerworkshop Spelling & Grammatica.

Powerworkshop Spelling & Grammatica – 6 oktober 2022

Fris je kennis van het Nederlands op tijdens de Powerworkshop Spelling & Grammatica.

Powerwebinar genderneutraal en inclusief schrijven – Taalcentrum-VU

Krijg binnen 30 minuten handige handvatten en tips om genderneutraal en inclusief te schrijven met deze powerwebinar van het Taalcentrum-VU!

Creatief schrijven – alles is mogelijk, als je maar durft…

Razendsnelle workshop vol met creatieve schrijfopdrachten!

Miniaturen uit de middeleeuwen!

Ontdek de middeleeuwse boekversierkunst en maak je eigen miniatuur!

Elke dag een leuk taalweetje

Tijdens de week van het Nederlands publiceert De Schrijfstudio elke dag een leuk weetje over onze taal op Facebook.

Webinar Busuu: mobiel Nederlands leren

Via de website en talen-app Busuu kun je sinds dit jaar ook Nederlands leren. Of je nu leert voor een nieuwe baan, nieuwe liefde of gewoon een nieuwe vaardigheid, je pad naar vloeiendheid begint bij Busuu! Tijdens de week van het Nederlands stellen we Busuu graag aan je voor.

6 oktober ‘SamenLeesmarathon’ in het Red Star Line museum

SamenLeessessies voor Nederlandstaligen in het Red Star Line museum! Mogelijkheid om de anderstalige groep te ontmoeten en de (tijdelijke) expo te ontdekken.

De Eerste Zin | This Is How We Read

Zou je graag meer lezen, maar weet je niet waar te beginnen? Wil je in een oogopslag ontdekken of een boek (n)iets voor jou is? Laat je inspireren door 'De Eerste Zin'!

Hert van Turnhout | Liesbeth Aerts

Turnhouts stadsdichter Liesbeth Aerts selecteerde vijf plekjes in Turnhout die voor bewoners een bijzondere betekenis hebben en vereeuwigde ze met een gedicht. Op zaterdag 8 oktober stelt ze het resultaat voor.

De schrijfwijzen

Speel mee op vrijdagavond 7 oktober 2022 met de schrijfwijzen.

Schrijfwedstrijd: de duidelijkste bewonersbrief

Schrijf je vaak brieven om bewoners op de hoogte te houden van werken in de straat of evenementen in de buurt? Dan is deze schrijfwedstrijd op jouw lijf geschreven.

Canonfestival

Het Canonfestival omvat een reeks educatieve, culturele en wetenschappelijke evenementen waarin we het debat over de literaire canon stimuleren en waar open en constructief van gedachten kan worden gewisseld over de literaire klassieken.

Tijdschrift Tongo is Taal

Tongo is Taal, een jaarlijks tijdschrift om de Nederlandse taal in Suriname te vieren tijdens de Week van het Nederlands.

Op moeders schoot

Je luistert naar enkele korte verhalen en we filosoferen over de verhalen bij een kopje thee met iets lekkers.

De achtergrond van uitdrukkingen en gezegdes

Waar komen uitdrukkingen en gezegdes vandaan? Ik zoek het voor je uit!

Gedichten Challenge

Gedichten Challenge is taalontwikkeling door poëzie. Kinderen dragen een gedicht op hun eigen creatieve, grappige of juist ernstige, en vooral overtuigende manier voor.

Meld je eigen activiteit ook aan voor de Week van het Nederlands!