Taallezing: Zegge & schrijve (2) – Willemijn Waal en Patrick Lateur

In de mini-serie ‘Zegge & Schrijve’ gaan twee gerenommeerde taalwetenschappers in op de oorsprong van het schrift en de overgang van mondeling overgeleverde teksten naar geschreven bronnen.

Dag van de Vlaamse Cultuur in Brno

ONETS organiseert jaarlijks met de steun van de Algemene Afvaardiging van de Vlaamse Regering in Oostenrijk, Hongarije, Tsjechië, Slowakije en Slovenië een dag die in het teken staat van de Vlaamse cultuur. De Dag van de Vlaamse Cultuur vindt dit keer plaats in Brno en staat vooral in het teken van dans en performance.

Taallezing: Zegge & schrijve (1) – Kristin Kleber en Joop Keesmaat

In de mini-serie ‘Zegge & Schrijve’ gaan twee gerenommeerde taalwetenschappers in op de oorsprong van het schrift en de overgang van mondeling overgeleverde teksten naar geschreven bronnen.

Hardloop Dictee tijdens lancering Stichting Taalweek

De nieuwe Stichting Taalweek start op 9 oktober 2021 officieel met haar activiteit: het organiseren van taalweken voor volwassenen die een taalboost nodig hebben.

Kletsmaatje voor een dag

Als Nederlandse moedertaalspreker kun je leergierige nieuwkomers een introductie geven in je eigen land en taal en tegelijkertijd wat van de rijke achtergrond van veel nieuwkomers leren.

Het Betere Boek 2021: Bevrijd de Zinnen

Curatoren Mohamed Ikoubaân en Anneleen Van Offel gaan samen op zoek naar een hedendaagse literaire invulling van het thema 'Bevrijd de zinnen'.

ONETS-dag: workshops voor studenten Nederlands in Tsjechië en Slowakije

Op deze dag willen de vakgroepen Neerlandistiek in Tsjechië en Slowakije studenten laten proeven van de expertise van verschillende partners binnen ONETS (Overleg Neerlandici van Tsjechië en Slowakije).

Symposium en boekpresentatie van ‘Wat gebeurt er in het Nederlands?! Over taal, frequentie en variatie’

Symposium en presentatie van het eerste exemplaar van 'Wat gebeurt er in het Nederlands?! Over taal, frequentie en variatie' aan de secretaris van de Taalunie, Kris van de Poel

Breedhoek. Diversiteit en het schoolvak Nederlands

Een didactische conferentie over diversiteit in de lessen Nederlands.

Nederlands oefenen met Daisy-luisterboeken!

Luisterpuntbibliotheek stelt haar (gratis) aanbod voor mensen die Nederlands leren voor: Daisy-luisterversies van álle Wablieft-boeken en heel wat boeken van uitgeverij Eenvoudig Communiceren. Leer Daisy-boeken kennen en ga aan de slag!

Powerworkshop Spelling & Grammatica (online)

Fris je kennis van het Nederlands op tijdens de Powerworkshop Spelling & Grammatica.

De Schrijfwijzen – Groot Dictee

Neem deel aan het Groot Dictee bij de mediatheken van Arteveldehogeschool.

De Schrijfwijzen – Het Groot Dictee Heruitgevonden

Géén klassiek dictee vol tongbrekers en hersenkrakers. Wél een taalspel voor iedereen die van het Nederlands en taalraadsels houdt.

Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd | Hoe staat het met onze taal?

Spreken mannen anders dan vrouwen? Waarom ontwikkelen we een eigen ´taaltje´ met geliefden en familie? Hoe klonk het Oudnederlands? Een nieuwe editie van Moeilijke Dingen Makkelijk Uitgelegd over taal met Ingrid van Alphen, Peter-Alexander Kerkhof, Eline Zenner en Selma Franssen.

Waarom ik het Nederlands liefheb

Een lezing met Mira Feticu over het belang van de talenkennis in het algemeen en van het Nederlands in het bijzonder.

De zachte krachten – over Henriette Roland Holst

Tijdens deze voorstelling over dichteres en socialiste Henriette Roland Holst (1869-1952) wordt zij gevierd met voordracht, theater, film en muziek.

SOL (Studenten Ontmoeten Leerkrachten)

Hogeschoolstudenten gaan met ervaren leerkrachten in gesprek over het schoolvak Nederlands.

Genderneutraal schrijven (online)

Genderspecialist Katrien Van der Heyden laat je door een andere bril naar teksten kijken en reikt je handvatten aan om zelf zinnen te schrijven waarin iedereen zich thuis voelt.

Webinar Woordcombinaties

Woordcombinaties: de nieuwe online taalhulp van het Instituut voor de Nederlandse Taal (INT) die taalleerders informatie geeft over het combineren van werkwoorden.

NVT-onderwijs digitaal: kansen en uitdagingen

De afgelopen tijd zijn in het NVT-onderwijs grote sprongen gemaakt op vlak van digitalisering. Online lesgeven, e-learning en blended learning scheppen kansen maar confronteren ons ook met uitdagingen. Hoe kunnen we hier in de toekomst mee omgaan?

Wablieft daagt je uit

Vind je duidelijke teksten belangrijk, maar weet je niet hoe je eraan begint? Dan is deze uitdaging van Wablieft jouw duwtje in de rug.

Online workshop Durf te schrijven

Online workshop met creatieve schrijfoefeningen.

Gaat lezen moeilijk? Ga voor een luisterboek!

Bezorg kinderen en jongeren met leesmoeilijkheden (zoals dyslexie) uren leesplezier met de gratis Daisy-luisterboeken van Luisterpuntbibliotheek. Leer Daisy-boeken kennen en ga meteen aan de slag!

Presentatie van de ‘Atlas van het dialect in Vlaanderen’

Lanceringsevent van de nieuwe Atlas van het dialect in Vlaanderen.

Online training: Foutloos spellen

Op eigen tempo en online je spelling oefenen: 20% korting tijdens de week van het Nederlands!

Gratis videoserie ‘Boek schrijven? Gewoon doen!’

Heb jij een missie, een interessant verhaal of iets bijzonders meegemaakt? Of ben jij een ondernemer of professional met waardevolle kennis? Dan is een boek hét middel om je boodschap met anderen te delen.

Podcast: Waar komt pindakaas vandaan? Seizoen 2.

Seizoen 2 van de podcastserie 'Waar komt pindakaas vandaan?'. Over de verrassende herkomst van doodgewone woorden.

Kaf artikelen

Speciaal voor de week van het Nederlands verzamelt Kaf de meest bijzondere items over de Nederlandse taal uit haar collectie.

Van den vos Reynaerde

Geniet een hele week lang van fijne quotes en uitspraken over Van den vos Reynaerde op de FB-pagina van het Reynaertgenootschap.

Colloquium Simon Stevin

De Stichting Nederlands, Amsterdam - Brussel en de Vlaamse Volksbeweging nodigen u uit op het colloquium over de Bruggeling Simon Stevin, universele wetenschapper en grondlegger van het Nederlands als wetenschapstaal.

ZiN Taaltrainer

Actieprijs ZiN Taaltrainer: 49 euro ipv 59 euro voor één jaar toegang tot de ZiN Taaltrainer.

Vlaamswoordenboek.be: kies je favoriete woord!

We hebben voor jou 100 veelgezochte en populaire woorden geselecteerd uit de duizenden ingangen van vlaamswoordenboek.be. Kies je drie favorieten en vertel ons waarom je net die keuze maakt!

Winactie Let’s talk Dutch!

Winactie 2 exemplaren van Let's talk Dutch. Zend je favoriete Nederlandse uitspraak of uitdrukking in met de reden waarom je het leuk of bijzonder vindt!

Uitreiking LOF-prijs der Nederlandse Taal

De Stichting Nederlands, Amsterdam - Brussel en de Vlaamse Volksbeweging vzw nodigen u uit op de uitreiking van de zeventiende LOF-prijs der Nederlandse Taal. De laureaat voor het jaar 2020 is het Verdrag inzake de Nederlandse Taalunie.

Lezingenreeks Mira Feticu: Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal

Lezingenreeks door Mira Feticu over haar boek: "Liefdesverklaring aan de Nederlandse taal". Georganiseerd door Cultuurlab Vlaanderen.

Voorleesuurtje met Marijcke Faas

Luister naar korte verhalen van Nederlands schrijvers die voorgelezen worden door Marijcke Faas.

Internationale streektaalconferentie ‘streektaal op de werkvloer’

Jaarlijkse streektaalconferentie van de Stichting Nederlandse Dialecten met als thema 'Streektaal op de werkvloer'.

De Europese Dag van de Talen, Praag

De Vertegenwoordiging van de Europese Commissie in Praag en de EUNIC Cluster Praag organiseren de European Day of Languages.

Nederland Vertaalt – De Vertaaldag

Het programma van de Vertaaldag bestaat uit een plenair deel aan het begin en het eind van de dag voor alle bezoekers, vier vertaalwerkgroepen en een lezingenprogramma.

De Nacht van de Literatuur, Bratislava

Tijdens de Nacht lezen bekende Slowaakse acteurs in sessies van 15 minuten uit werk van Europese auteurs voor. Dit jaar wordt Koen Peeters voorgesteld met een fragment uit Leer mij Zwemmen.

De Nacht van de Literatuur, Praag

De Nacht van de Literatuur stelt op een creatieve manier het werk van hedendaagse Europese schrijvers voor. De Vlaamse literatuur wordt er door de Tsjechische vertaling van het boek "Het derde huwelijk" van Tom Lanoye vertegenwoordigd.

Taal doet leven

Poëziewedstrijd voor inwoners van Vilvoorde.

Meld je activiteit aan voor de Week van het Nederlands!