Ga naar de inhoud

Creatief met taal - Lezing Hans Bennis

Taal kan verbinden, taal kan scheiden. Taal kan leiden tot beter begrip of juist verwarring veroorzaken. Door middel van taal proberen wij ons met elkaar te verstaan. En dan is er de taal van de literatuur! Een schrijver – of het nu gaat om proza of om poëzie – schept een eigen werkelijkheid in taal, zoals een schilder dat doet met verf en een componist met klank.

In onze derde serie lezingen over taal in Paradiso draait het om taal en creativiteit. De eerste lezing in de serie wordt gehouden door Hans Bennis. Zijn lezing is getiteld 'Korterlands' en handelt over anarchie in de schrijftaal.

Veel mensen maken zich zorgen over de kwaliteit van het Nederlands. Moderne media staan vol met uitingen als w8ff, suc6, ltr of kweenie. Maar afkorten in geschreven Nederlands, het Korterlands, is van alle tijden. Monniken in de Middeleeuwen, marconisten op de grote vaart, relatiezoekers in contactadvertenties, koppenmakers in de krant. Er zit een fascinerende regelmaat in al die verschillende vormen van het Korterlands.

Hans Bennis is taalkundige. Hij is algemeen secretaris van de Taalunie en bijzonder hoogleraar Taalvariatie binnen het Nederlands aan de Universiteit van Amsterdam.

Tijd en locatie: De lezingen vinden plaats op zondagochtend in Paradiso, Weteringschans 6, Amsterdam, van 11.00 tot 13.00 uur.

Organisatie: 
De Taallezingen werden georganiseerd door Verstegen & Stigter culturele projecten en Paradiso.
Adres: 
Paradiso Weteringschans 6 Amsterdam
Datum: 
zondag 13 oktober 2019
Website: 
www.vertegenstigter.nl