Nieuws

Week van het Nederlands pakt uit met een indrukwekkende lanceringsdag!

Noteer alvast 3 oktober 2020 in je agenda, want de Week van het Nederlands pakt uit met een indrukwekkende lanceringsdag, en dit volledig COVID-proof!

0 Comments12 Minuten

Maak kennis met de ambassadeurs van het Nederlands

'Er is een zeker gebrek aan eerbied voor regels. Daar heb ik als schrijver veel aan.'

0 Comments12 Minuten

Activiteiten

Podcastserie ’50 jaar Neerlandistiek wereldwijd’

Ter viering van het 50-jarig jubileum, lanceert de Internationale Vereniging voor Neerlandistiek de podcastserie '50 jaar Neerlandistiek wereldwijd'. In deze driedelige podcastserie duikt Willemijn de Koning in de relatie tussen vertalers en auteurs, de grens tussen woordkunst, muziek en alles daartussen in en in de invloed van het buitenland op gedichten.

De tweede aflevering focust zich op de (vervaging van de) scheidslijn tussen woord, muziek en kleinkunst. "Alleen marketing vindt het belangrijk dat je alles goed benoemt, wijzelf niet," lacht Marco Martens. Samen met woordkunstenaars Derek Otte en Sholeh Razazadeh geeft hij zijn visie op de steeds vagere scheidslijn tussen alle kunstvormen. Deze podcast zal uitkomen op zondag 9 oktober.

De afsluiting van deze serie behelst een talkshow met dichters die hun wortels in het buitenland hebben, veel naar het buitenland reizen en/of daar veel over schrijven of daar uitgeven. "De globalisering heeft zijn weerslag op de literatuur en dichtkunst," aldus Hester Knibbe, in een bijna een uur durend gesprek met mede-dichters Gershwin Bonevacia en Mira Feticu. Deze talkshow is vanaf 8 oktober te horen via alle podcastsplatforms.

Dit initiatief sluit aan bij de andere projecten waar de IVN het publiek op trakteert voor haar jubileum. Zo geeft de podcast over de relatie tussen vertalers en auteurs alvast een voorproefje op de literaire talkshow die de IVN op de openingsdag van de Week van het Nederlands organiseert in samenwerking met andere partijen. De startshow die die avond plaats vindt, is een ontdekkingsreis tussen woord, muziek en podiumkunst, net zo een als de Koning doet in het tweede deel van de serie. De afsluitende podcast sluit aan op de lancering van het online platform Dichters op Reis, dat gedichten uit of geïnspireerd op het buitenland laat horen.

Voeg je eigen activiteit toe.

De Week van het Nederlands is een samenwerking van Vlaams-Nederlands Huis deBuren en de Taalunie. Schrijf je in op de nieuwsbrief van de Week van het Nederlands om op de hoogte te blijven van de laatste nieuwtjes.