Ga naar de inhoud

Bingotaalspel: anderstalige nieuwkomers Nederlands laten oefenen

Zowel in de stad als op het platteland kennen we een toenemende diversiteit. Contacten leggen met nieuwe buurtbewoners is niet altijd evident. Het Bingotaalspel kan in dit geval een middel zijn om elkaar beter te leren kennen. Bovendien geeft het aan anderstalige nieuwkomers de kans om Nederlands te oefenen vanuit een andere, nieuwe insteek, nl. de culturele.

Het is een variante op het Bingospel. De huidige versie kan gespeeld worden door mensen met een basiskennis Nederlands. De kaart met cijfers wordt vervangen door een kaart met woorden. Bij het Bingospel met cijfers zijn de kaarten niet allemaal gelijk en is de winnaar diegene die als eerste een volle kaart heeft. Bij het Bingotaalspel heeft iedereen een kaart met dezelfde woorden, maar staan de woorden niet op dezelfde plaats en spreken we niet over een winnaar.

Iedere deelnemer heeft een blad waarop woorden staan en kleurpotloden. De begeleider toont het levensverhaal van de kunstenaar Dali of Frieda Kahlo aan de hand van een foto of PowerPointpresentatie. Bij iedere dia hoort een zin. In sommige zinnen staat één woord in kleur. Dat woord wordt aangeleerd. De deelnemer zoekt dat woord op zijn blad en kleurt het in dezelfde kleur als op het scherm. Een voorbeeld: Dali wordt beroemd. Het woord beroemd staat in kleur. Samen het woord uitspreken. Wat betekent 'beroemd'? Ken jij iemand die beroemd is, of wie is beroemd in jouw land? De deelnemers dialogeren in groepjes van max 4 deelnemers over het aangeleerde woord.

Organisatie: 
Rodenbachfonds
Adres: 
LDC zilverpand, Nieuwburcht 10, 9200 Dendermonde (i.s.m. Babbelonië): 9u-11u
Datum: 
donderdag 12 oktober 2017
Website: 
Rodenbachfonds